Hoppa till innehåll

Nr 27: Tenement Funster

5 augusti, 2011

Album: Sheer Heart Attack

År: 1974

Om du i vanliga fall har svårt för Queens musik och tycker att den är för teatral, tillrättalagd, fjollig eller extravagant; rekommenderar jag en lyssning av Tenement Funster som placerar sig på plats 27 över de 40 bästa Queenlåtarna.

Detta är nämligen en ganska ovanlig låt för att komma från detta band, tillika den högst placerade låten med solosång av trummisen Roger Taylor. Taylor är en väldigt duktig låtskrivare med verk som exempelvis Drowse och Radio Gaga på sin meritlista.  Dessvärre blir hans hesa Rod Stewart-stämma ofta lite malplacerad i Queens så glättiga och pompösa kontext.  Just därför är det glädjande att höra hans opus Tenement Funster där den coola texten och det avskalade gitarrspelet samspelar väl med hans lite rufsiga berättarröst.

Taylor var tidigt de kvinnliga fansens absoluta favorit och ansågs i mitten av sjuttiotalet vara vacker och sexig med sitt blonda golvmoppshår och sin håriga bringa.  Tillgångar som inte skulle vara mycket att komma dragande med idag, men uppenbarligen funkade det väl 1974, då Taylor omsatte sin popularitet hos det motsatta könet med att frikostigt närma sig detsamma i mer eller mindre intima situationer. Texten till Tenement Funster handlar om just detta; de kvinnliga fansens hängivenhet och vad detta kan föra med sig.

Influenserna från Led Zeppelin lyser självklart igenom starkt. Det här är på samma gång psykedeliskt som funkigt och rockigt. Trummorna tar – som brukligt är när Roger Taylor komponerar musik – mycket plats och rytmen gör att låten liksom klättrar på väggarna i ren desperation.

Tillsammans med stycken som Drowse, Long Away och Now I’m Here, utgör Tenement Funster ett kluster av Queenlåtar som känns lite coolare, lite mognare och (det måste sägas) lite manligare än mycket annat av det som gruppen hann med att producera.

Bästa textpassage: 

I got a way with the girls on my block
Try my best to be a real individual
And when we go down to smokies and rock
They line up like it’s some kind of ritual
Oh give me a good guitar
And you can say that my hair’s a disgrace
Or just find me an open car
I’ll make the speed of light out of this place

Video

2 kommentarer leave one →
  1. Jonas permalink
    24 november, 2011 3:40 e m

    Well…Sheer Heart Attack… need I say more!
    Kul dessutom att höra lillpojken sjunga…

Trackbacks

  1. Nr 17: Now I’m Here « queen40

Lämna en kommentar